Bölüm Başkanının Mesajı (Prof. Dr. Selma GÜRLER)

Dokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Bölümüne Hoş Geldiniz!

İstatistik kelimesi Latince “statisticum collegium (council of state- devlet konseyi)” kelimesinden türemiştir. İstatistik ilk zamanlarda devlete ait demografik ve ekonomik verilerin analizi olarak  tanımlanırken, 1800’lü yıllarda her türlü verinin toplanması, özetlenmesi ve analizi olarak tanımlanmış ve  istatistiksel çıkarsama için olasılık kavramı ile birlikte tanımı genişletilmiştir. Günümüzde ise, büyük veri ile birlikte adını sıkça duyduğumuz veri bilimi, makine öğrenmesi ve yapay zeka konularının altyapısını oluşturan popüler bir bilim dalı haline gelmiştir.

Dokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Bölümü olarak amacımız, istatistik ve olasılığın hem teorik hem de uygulama alanlarında araştırma yapmak ve öğrencileri yetiştirmektir. Bölümümüzdeki öğrencilerin aldıkları eğitim, belirsizliği ölçmek ve birçok uygulama alanındaki karmaşık veriyi anlamlandırmak için kavramsal, hesaplamalı ve matematiksel araçları kazanmalarını ve kullanabilmelerini sağlar.

Tınaztepe Kampüsünde bulunan DEÜ İstatistik bölümü lisans programı 1994 yılında eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. İngilizce hazırlık sınıfı bulunan bölümümüzde eğitim %30 İngilizce olarak devam etmektedir. Öğretim planımızda bulunan staj sayesinde öğrencilerimiz çeşitli sektörlerde bilgilerini geliştirme imkânı bulmakta ve mesleki anlamda iş dünyasına bir adım daha hazır hale gelmektedirler. Ayrıca, bitirme projesi dersimiz ile bir yıl boyunca danışman hocaları ile yürüttükleri proje kapsamında, gerek akademik gerekse uygulama anlamında deneyim kazanmaktadırlar. Öğrencilerimiz akademik hayatlarına DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde yer alan İstatistik (İngilizce) ve Veri bilimi (Tezli ve Tezsiz,Türkçe) yüksek lisans programları ve İstatistik (İngilizce) doktora programı ile devam edebilmektedir.

Sizleri, istatistik biliminin eğlenceli ve gizemli dünyasına davet ediyor, sevgi ile selamlıyorum.

Prof. Dr. Selma GÜRLER
Eylül, 2019